dx | ||
∫ | ||
x4+1 |
1 | Ax+B | Cx+D | |||
= | + | ||||
x4+1 | x2+√2x+1 | x2−√2x+1 |
dx | 1 | 1 | √2x | |||||
∫ | = | |(x2+√2x+1)(x2−√2x+1)|+ | arctn( | )+C | ||||
x4+1 | 2√2ln | √2 | x2−1 |
dx | 2dx | |||
∫ | = ∫ | = 2arctg(√2x+1) + C | ||
x2+√2x+1 | (√2+1)2 + 12 |
dx | 2dx | |||
∫ | = ∫ | = 2arctg(√2x−1) + C | ||
x2−√2x+1 | (√2−1)2 + 12 |
√2x+1 + (√2x − 1) | √2x | |||
2arctg( | ) = arctg | |||
1−(√2x+1)(√2x−1) | 1−x2 |
1+x2 | ||
I + J = ∫ | dx | |
x4+1 |
| |||||||||||
I + J = ∫ | |||||||||||
|
| |||||||||||
I + J =∫ | |||||||||||
|
1 | ||
t = x− | ||
x |
1 | ||
dt = (1+ | )dx | |
x2 |
dt | 1 | 1 | |||||||||||||
I+J = ∫ | = | ∫ | dt | ||||||||||||
t2+2 | 2 |
|
1 |
| ||||||||||||
I+J = | ∫ | dt | |||||||||||
√2 |
|
√2 | √2 | 1 | ||||
I+J = | arctg( | (x− | )) + C1 | |||
2 | 2 | x |
1 − x2 | ||
I − J = ∫ | dx | |
x4+1 |
x2 − 1 | ||
I − J = −∫ | dx | |
x4+1 |
| |||||||||||
I − J = −∫ | dx | ||||||||||
|
| |||||||||||
I − J = −∫ | dx | ||||||||||
|
1 | ||
u = x+ | ||
x |
1 | ||
du = (1− | )dx | |
x2 |
du | ||
I − J = −∫ | ||
u2−2 |
√2 | (u−√2)−(u+√2) | |||
I − J = | ∫ | du | ||
4 | (u−√2)(u+√2) |
√2 | 1 | 1 | ||||
I − J = | (∫ | du − ∫ | du) | |||
4 | u+√2 | u − √2 |
√2 | u+√2 | |||
I − J = | ln| | |+C2 | ||
4 | u−√2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |