prawdopodobieństwo
dumka: wiem że to banalne, ale nie umiem tych prawdopodbieństw, a nie mogę znaleźć w całym spisie
konkretnie tego porównania do tego zadania, prosze wiec o pomoc
Rzucono trzy razy symetryczną sześcienną kością do gry. Oblicz prawdobieństwo, że suma
wyrzuconych oczek jest mniejsza od 17.
19 lut 21:21
dumka:
19 lut 22:03
PW: Przez zdarzenie przeciwne − wypisz zdarzenia sprzyjające zdarzeniu "Wyrzucono dokładnie 17
oczek lub więcej".
Rozumiesz, że zdarzeniami elementarnymi są uporządkowane trójki (a, b, c), w których
a,b,c∊{1,2,3,4,5,6}?
19 lut 22:07
dumka: sorki ale nie kapuje skąd to wziąłeś a co dalej
19 lut 22:15
uczeń:
Faktycznie to banalne, a że Ty nie kapujesz to już Twój problem, kapowania nikt Cię nie
nauczy, ale wystarczy chcieć kapować, a nie czekać na podanie gotowego przepisu
19 lut 22:18
dumka: nikt cie nie prosił o pomoc to jest strona zeby pomóc a nie osądać więc idź sobie stąd jak ci
nie pasuje
19 lut 22:20
uczeń:
Następny bezmyślny leń
19 lut 22:21
19 lut 22:24
dumka: słuchaj ja tu podałam bo tego nie rozumiem, a ty tego nie zrozumiesz leniu, bo przecież jesteś
doskonały żeby nic nie umieć dlatego prosze o wytłumaczenie ale nie ciebie nara
19 lut 22:24
dumka: już tu byłam wiec nie pisalabym gdybym nie szukala prosze o wytlumaczenie tylko o to takie
trudne
19 lut 22:25
Janek191:
Ω = { ( x,y,z) : x , y, z ∊ { 1,2,3,4,5,6} }
Mamy
I Ω I = 6*6*6 = 63 = 216
A − zdarzenie losowe − " suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 17 "
A ' − zdarzenie przeciwne do A : " suma wyrzuconych oczek jest ≥ 17 "
zatem
A ' = { ( 6;6;5),(6;5;6),(5;6;6),( 6;6;6) }
i
I A ' I = 4
więc
P ( A ' ) = 4/ 216 = 1/54
oraz
P( A ) = 1 − P( A ') = 1 − 1/54 = 53/54
================================
19 lut 22:25
dumka: dzięki ci Janek napewno to przeanalizuje i teraz wiem ze jak szescienna kostka to znaczy ze 3
liczby dzięki wielkie
19 lut 22:28
Janek191:
x − liczba wyrzuconych oczek na I kostce
y − liczba wyrzuconych oczek na II kostce
z − liczba wyrzuconych oczek na III kostce
19 lut 22:28
PW: @uczeń: może chce się nauczyć − a to już bardzo dużo. Ja mam cierpliwość.
Ω jest zbiorem złożonym z wszystkich możliwych wyników na trzech kostkach. Taki wynik
zapisujemy jako uporządkowana trójkę, np. (2,6,5). Trzeba przyjąć, że np. kostki są kolorowe i
za każdym razem najpierw zapisujemy wynik na kostce zielonej, jako drugi − wynik na kostce
czarnej, jako trzeci − wynik na kostce białej. Jest to potrzebne do poprawnego opisu
doświadczenia, gdybyśmy zapisywali tylko sumę, to zdarzenia elementarne nie byłyby jednakowo
częste. Np. "12 oczek" trzeba widzieć jako następujące zdarzenia elementarne : (2,5,5),
(5,2,5), (5,5,2), (1,5,6), (1,6,5), (6,1,5), ... Nie będę wszystkich wypisywał, ale warto to
raz w życiu zrobić.
Jest twierdzenie, które mówi, że takich 3−elementowych ciągów o wartościach w zbiorze
6−elementowym (przy czym wartości mogą się powtarzać) jest 6
3=218. O ciągach takich mówi się,
że są wariacjami z powtórzeniami.
Stąd taki zapis Ω jak poprzednio napisałem o 22:07.
Na przykładzie zdarzenia "wypadło w sumie 12 oczek" widać, że wypisywanie wszystkich zdarzeń
elementarnych wchodzących w skład opisanego zdarzenia bywa kłopotliwe. Czasem prościej jest
wypisać zdarzenie przeciwne. W Twoim zadaniu jest to "wypadło w sumie 17 oczek lub więcej",
czyli zdarzenie A'= {(6,6,5), (6,5,6), (5,6,6),(6,6,6)} − zdarzenie A' składa się z 4 zdarzeń
| | 4 | |
elementarnych. Liczymy P(A')= |
| = ... |
| | 216 | |
natomiast P(A) = 1−P(A').
19 lut 22:46
dumka: ok dzieki bardzo
21 lut 13:23