Delta
Licealista: Proszę o pomoc w wyliczeniu Δ
Dopiero zaczęliśmy dział i jestem niewtajemniczony

Mam funkcję np. taką x
2−3x+1. Czy a=1 b=−3 c=1 a delta= (−3)
2−4*1*1= 5
19 lut 19:41
ICSP:
19 lut 19:41
Licealista: tak?
19 lut 19:42
ICSP: 
= dobrze
tylko że

ma o jedną literkę mniej do napisania
19 lut 19:43
prosze: mieliście mu pomóc a nie komentować
19 lut 19:44
Licealista: Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi drogi ICSP
| | 1 | |
Jak mam na przykład funkcję 2x2−√2x − |
| to jak to mam zrobić
|
| | 4 | |
a=2 b=

? c=
14
19 lut 19:45
ICSP: to masz złą funkcję bo tak nie może być. Powinna być √2x zamiast √2x
19 lut 19:46
Licealista: | | 1 | |
b to √2 Jak tak to w takim razie Δ= √22−4* |
| *2=0  |
| | 4 | |
19 lut 19:47
krystek: musi być 2x2−√2x−..
19 lut 19:47
Licealista: no fakt sorka
19 lut 19:47
ICSP: | | 1 | |
2*x2 + (−√2) * x + (− |
| ) |
| | 4 | |
a = 2
b = −
√2
19 lut 19:47
Licealista: Dobra to już średnio na jeża umiem

Teraz jak chcę wierzchołek paraboli to muszę sprowadzić
do postaci kanonicznej tak?
19 lut 19:48
19 lut 19:50
Licealista: Mam na myśli np. funkcję 4x2−6x+3= 4(x−√3)2 i co dalej?
19 lut 19:51
ICSP: zły wzór
4x2 − 6x + 3 ≠ 4(x − √3)2
19 lut 19:55
Licealista: y=(x2−8x−16)−13?
19 lut 19:57
ICSP: ustalmy najpierw jedną funkcję. Wybierz jakąś.
Później policz ze wzorów p oraz q (odpowiednio xw oraz yw)
Następne zapisz funkcję w postaci kanonicznej.
Na razie pomińmy zabawę ze wzorami skróconego mnożenia
19 lut 20:00
Licealista:
ok niech będzie −2x2+4x+1=−2(x2+4x+4)−3 = −2(x+2)2−3[ Tak nam pani pokazywała potem to za
nawiasem się redukuje] czyli a=−2 b=p=2 c=q=−3 tak. W w indeksie to wierzchołek. xw=p=2
yw=q−3 Ps. dzięki za cierpliwość ICSP.
19 lut 20:07
ICSP: −2x
2 + 4x + 1
a = −2
b = 4
c = 1
teraz mamy : albo błąd pani albo ty źle przepisałeś/aś z tablicy bo przecież :
−2x
2 + 4x + 1 = −2x
2 + 4x − 2 + 2 + 1 = −2(x
2 − 2x + 1) + 3 = −2(x−1)
2 + 3 − i to jest
postać kanoniczna z której łatwo można odczytać ze :
x
w = p = 1
y
w = q = 3
Jednak ja ci polecam gotowe wzory na to :
| | −b | | −4 | |
xw = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 2 * (−2) | |
| | −Δ | | −(16 + 8) | |
yw = |
| = |
| = 3 |
| | 4a | | −8 | |
19 lut 20:14
Licealista:
ICSP pomożesz jeszcze z tym?
| | 3 | |
4x2+6x+3= 4x2+6x+9−6=4(x+ |
| )2−6?
|
| | 4 | |
19 lut 20:30
ICSP: źle zawinięte do wzoru skróconego mnożenia.
19 lut 20:37
Licealista: A jak mam zwinąć?
19 lut 20:38
ICSP: Jak nie umiesz zwijać to korzystaj z gotowych wzorów.
Tak jest dużo prościej
19 lut 20:40
Licealista: Tak dla Ciekawości, jak wzór na maturze zapomnę wzoru to pozostanie mi zwijanie
19 lut 20:42
Dominik: na maturze masz karte wzorow, zreszta z czasem te wzory zapamietasz.
19 lut 20:43
Licealista: Pomożecie mi zwinąć to dla mnie ważne bo jestem uparty i nadal mi nie wychodzi
19 lut 20:44
Licealista: = 4(x2+3)−6?
19 lut 20:47
ICSP: 4x
2 + 6x + 3
a
2 + 2ab + b
2
a
2 = 4x
2 ⇒ a = 2x
| | 3 | | 9 | |
2ab = 6x ⇒ 4xb = 6x ⇒ b = |
| ⇒ b2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
zatem
| | 9 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
4x2 + 6x + |
| − |
| + 3 = (2x + |
| )2 + |
| = 4(x + |
| )2 + |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
19 lut 20:47
Licealista:
trafiłem na przykład −2x2+4x+1
a2+2ab+b2
a2=2x2⇒a=√2x
2ab=6x⇒ 2*√2x*b=6x⇒b=4⇒b2=16
wyszło mi że −(√2x−4)2+17 dobrze? zakładam z góry że źle
19 lut 21:16
ICSP: a skąd ta 6? w przykładzie jest przecież 4
a = √2x
2ab = 4 ⇒ b = √2 ⇒ b2 = 2
−2x2 + 4x − 2 + 2 + 1 = −2(x2 −2x + 1) + 3 = −2(x−1)2 + 3
19 lut 21:35