pomocy.
zuzia: Dana jest funkcja : f(x) = −2x
2 − 6x + 1, Przedstaw wzór tej funkcji w postaci kanonicznej i
iloczynowej.Wyznacz zbiór wartości funkcji f. Jak to zrobić?
zapisałam to sobie tak:
f(x) = −2x
2 −6x + 1
a = −2 b = −6 c =1
Δ = 36 − 4 * (−2) * 1 = 36 +8 = 44
| | −b | | 6 | | 3 | | 1 | |
P= |
| = |
| = − |
| = −1 |
| |
| | 2a | | −4 | | 2 | | 2 | |
| | −44 | | 4 | | 1 | |
q = |
| = 5 |
| = 5 |
| |
| | −8 | | 8 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y= −2 ( x + 1 |
| )2 + 5 |
| −> P. kanoniczna |
| | 2 | | 2 | |
| | 6 − √44 | | 6 + √44 | |
x1= |
| x2= |
| |
| | −4 | | −4 | |
| | 6 − √44 | | 6 + √44 | |
y= −2 (x − |
| ) ( x − |
| ) P. iloczynowa |
| | −4 | | −4 | |
Dobrze wszystko policzyłam do tej pory?
I teraz mam pytanie o co chodzi z tym zbiorem wartości funkcji f? narysowałam to wszystko i
nie wiem :C