Sporzadz wykres funkcji ...
magda: Dana jest funkcjakwadratowa o wzorze ogolnym
f(x)=x2−2x−3
Sporzadz wykres funkcji, podaj zbior jej wartosci i wskaz przedzialy monotonicznosci
5 sie 15:31
Basia:
Oblicz Δ, znajdź miejsca zerowe i współrzędne wierzchołka paraboli, która musi być wykresem tej
funkcji.
Ramiona paraboli będą skierowane do góry, bo a=1.
Po naszkicowaniu wykresu odpowiedzi na pozostałe pytania nie powinny być trudne.
5 sie 15:42
magda: Δ=b
2−4ac
Δ= (−2)
2−4*1*(−3)
Δ=4+12
Δ=16
√Δ=4
x
1=−1
x
2=3
p=1
q=−4
W=(1;−4)
1. Df=R
2.Funkcja ma 2 miejsca zerowe
x
1= −1 x
2=3
3.Wykresem funkcji jest parabola o wierzchołku W(1;−4)
przecinająca oś oy w punkcie (0;−3)
Zf=<−4;=∞>
5 sie 17:21
Basia: No i dobrze, tylko czy to na pewno pisała Magda, czy może pewna Klara ?
5 sie 17:24
magda: magda , klary nie znam... jestem tu nowa
5 sie 17:27
Basia: No to doskonale to zadanie rozwiązałaś. W czym właściwie był problem ?
5 sie 17:36
Eta:
Witaj Basiu

Hmmm..... kiedy odpuścicie mi te zmiany nicków

Od pewnego czasu jestem Etą i tylko Etą

Pozdrawiam .
5 sie 17:41
Basia: Witaj Eto ! Oj nieprędko !
5 sie 17:51
magda: nie byłam pewna czy dobrze mi wyszło...
5 sie 17:59
AROB: Do Magdy:
A jeszcze przedziały monotoniczności (to ten kontrowersyjny temat).
Jak je określisz?
5 sie 22:53
Bogdan:
Takie fora jak to, służą między innymi nauce dobrych nawyków w prezentacji swoich prac, co ma
niebagatelne znaczenie podczas różnych sprawdzianów, kolokwiów, egzaminów, np. egzaminów
maturalnych.
Uczyniłem ten wstęp, by usprawiedliwić uwagi dotyczące formy, które przy okazji rozwiązania
Magdy przedstawiam.
1. Nie powinno się zapisywać w ten sposób (chociażby ze względu na ograniczoność
powierzchni arkusza egzaminacyjnego):
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−3)
Δ = 4 + 12
Δ = 16
Bardziej elegancko jest tak: Δ = (−2)
2 − 4*1*(−3) = 4 + 12 = 16.
Podobnie powinien wyglądać zapis:
| | −(−2) − 4 | | 2 − 4 | | −2 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = −1 |
| | 2*1 | | 2 | | 2 | |
Analogiczna uwaga dotyczy x
2, p, q.
Proszę zobaczyć np. tutaj
2333
2. Jeśli używamy oznaczenia W = (1, −4), to wcześniej nie powinniśmy pisać p = ...
i q = ... , należało napisać x
w, y
w, bo W = (1, −4) jest oznaczeniem wierzchołka
paraboli, a nie oznaczeniem wektora [p, q].
3. Zbiór wartości funkcji f(x) oznaczamy ZW
f, tutaj powinno być: ZW
f: y∊ <−4, +
∞),
zamykamy przedział nawiasem okrągłym, nie kwadratowym, zapis <−4, +
∞> jest
nieprawidłowy.
6 sie 01:04
Szalony22: Oblicz miejsca zerowe funkcji f(x)=−1/2xkwadrat+2 i współrzędne wierzchołka paraboli i podaj
przedziały monotoniczności
7 maj 23:16
Eta:
Ejjj
Szalony już nie miałeś co wykopać? tylko post sprzed
5 lat ?
7 maj 23:23
7 maj 23:28
Eta:
Zaszalej pod tym linkiem i .......... wszystko będzie jasne
7 maj 23:29
Piotr:
w koncu
Szalony
7 maj 23:45
Eta:
7 maj 23:46