.
Mo: Dany jest ciąg arytmetyczny an w którym a3=15 oraz a1=−17.
oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych ujemnych wyrazów ciągu an, które są podzielne przez 3.
Proszę o pomoc w tym zadaniu. Znalazłem tutaj roziwązanie
https://matematykaszkolna.pl/forum/8586.html ale jest błędne
19 lut 10:54
Mo: ?
19 lut 11:27
Mo:
19 lut 11:49
Mo: moze jednak ktos pomoże?
19 lut 13:12
Tad:
... a to zadanie znów z tym samym błędem

? a
1 czy a
11
19 lut 13:24
Mo: tak

a11
19 lut 13:54
Mo:
19 lut 14:22
Mo: to wie ktoś czy nie czy jak?
19 lut 15:18
Janek191:
a3 = a1 + 2r = 15
a11 = a1 + 10r = − 17
Odejmujemy stronami
( a1 + 10r ) − (a1 + 2r) = − 17 − 15
8r = − 32 / : 8
r = − 4
======
a1 + 2*( −4) = 15
a1 = 15 + 8 = 23
=================
zatem
an = a1 + ( n−1)*r = 23 + ( n −1)*(−4) = 23 −4n + 4 = 27 − 4n
an = 27 − 4n < 0 ⇔ 27 < 4n ⇔ 4n > 27 ⇔ n > 6,75
więc
a7 < 0
Suma 50 początkowych ujemnych wyrazów tego ciągu
S = a7 + a8 + ... + a55 + a56
jest równa
S = S56 − S6
a56 = a1 + 55 r = 23 + 55*(−4) = 23 − 220 = − 197
a6 = a1 + 5r = 23 + 5*(−4) = 23 − 20 = 3
zatem
S56 = 0,5*( a1 + a{56])*56 = 28*( 23 + ( − 197)) = 28 * (− 174) = − 4 872
S6 = 0,5*( a1 + a6) *6 = 3*( 23 + 3) = 3*26 = 78
dlatego
S = − 4 872 − 78 = − 4 950
========================
19 lut 15:41
Janek191:
Jest źle, bo nie doczytałem, że te wyrazy mają być podzielne przez 3.
19 lut 15:47
Janek191:
a7 = 27 − 4*7 = − 1
a8 = 27 − 4*8 = − 5
a9 = 27 − 4*9 = − 9
a10 = 27 − 40 = − 13
a11 = 27 − 44 = − 17
a12 = 27 − 48 = − 21
Tworzę nowy ciąg (bn)
b1 = a9 = − 9
b2 = a12 = −21
r = b2 − b1 = − 21 − (−9) = − 12
b50 = b1 + 49*r = − 9 + 49*(−12) = − 9 − 588 = − 597
zatem
S50 = 0,5 *( b1 + b50)*50 = 25 *(− 9 + ( − 597)) = 25* (− 606) = − 15 150
Odp. S50 = − 15 150
===================
19 lut 16:05
Mo: skąd te 0,5 ?
19 lut 16:10
Mo: aaa ok już wiem
19 lut 16:11
Mo: Wielkie dzięki Janek
19 lut 16:11