Funkcje
Estera XxX: Wykaż że funkcja f jest malejąca w przedziale ( 1, +niekończoności)
f(x) = 10x − 5x2
17 lut 21:35
Michał: wyznacz sobie wierzchołek, narysuj sobie i po problemie
17 lut 21:46
sushi_ gg6397228:
np policz pochodne
17 lut 21:47
Dominik: watpie, zeby Estera znala pochodne. policz xw, spojrz na wspolczynnik a funkcji kwadratowej,
POMYSL.
17 lut 21:48
Estera XxX: to tak ja chciałabym znaleźć sposób na rozwiązanie nie graficzne i bez liczenia pochodnych (
jeszcze takiego nie poznałam)
17 lut 21:48
Ajtek:
To leć z definicji

.
17 lut 21:50
17 lut 21:50
Ajtek:
Przy odpowiednich założeniach

.
17 lut 21:51
17 lut 21:52
Dominik: to nie koniec zalozen
17 lut 21:53
Eta:
17 lut 21:53
17 lut 21:54
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta
17 lut 21:54
Eta:
| | −b | | −10 | |
f(x) ↘ ⇔ x€ <xw, ∞) , xw= |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | −10 | |
f(x)↘ ⇔ x€ <1,
∞)
17 lut 21:55
Eta:
Witam
Ajtek
17 lut 21:56
Estera XxX: No i co teraz z rozwiązaniem
17 lut 21:57