prosta
hana: proste l i k są równoległe i l:3x−9y+6=0, k:y=ax+b. Wówczas:
A. a=3
D. a=−3
17 lut 19:25
hana: pomoże mi ktoś ?
17 lut 19:32
17 lut 19:32
hana: jak to obliczyc ?
17 lut 19:37
krystek: wyznacz współczynnik kierunkowy prostej 3x−9y+6 =0 i wówczas a1*a2=−1
17 lut 19:39
hana: ehhh nie wiem jak to zrobić.. ;<
17 lut 19:41
krystek: masz zapisać w postaci y=ax+b Do dzieła!
17 lut 19:43
hana: hmmm..
−9y=3x−6 /:(−3)
3y=x−2
17 lut 19:48
hana: x+2
17 lut 19:51
Eta:
3x−9y+6=0
−9y= −3x−6 /:(−9)
| | 1 | | 2 | | 1 | |
y= |
| x + |
| współczynnik kierunkowy a= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
17 lut 19:53
krystek: samo y= ... a nie 3y
17 lut 19:53
hana: ahaaaa, a ja tu główkuje

dziękuje bardzo
17 lut 19:54