liczbę 100 przedstaw jako sume
fabia: liczbę 100 przedstaw jako sume dwoch skladnikow ,zeby iloczyn byl najwiekszy
17 lut 18:51
sushi_ gg6397228:
zapisz uklad rownan
17 lut 18:56
fabia: proszę o rozwiazanie
17 lut 18:59
sushi_ gg6397228:
zapisz tresc zadania w postaci ukladu rownan
17 lut 19:00
fabia: tresc zadania jest tylko taka jaka napisalam
17 lut 19:03
sushi_ gg6397228:
czy ja pisze po chinsku
podana tresc zadania −−−> zapisz w postaci ukladu rownan
suma liczb= 100 ( teraz zapisujemy to matematycznie)
iloczyn liczb ( zapisujemy matematycznie)
17 lut 19:06
17 lut 21:23
Janek191:
Inaczej :
x + y = 100 ⇒ y = 100 − x
x*y = x* ( 100 − x )
więc
f(x) = − x2 + 100 x
a = − 1 < 0 więc funkcja kwadratowa posiada największą wartość dla x = p
czyli dla x = − 100 / ( −2) = 50
Odp. 100 = 50 + 50
==================
17 lut 22:04