równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej
kasia: napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej o równaniu 3x−2y=4 i
przechodzącej przez punkt A=(3;−2)
17 lut 17:47
sushi_ gg6397228:
przepis na rownolegla i prostopadla znasz?
17 lut 17:49
17 lut 17:49
kasia: proszę o rozwiazanie tego zadania
17 lut 17:54
dero2005:
A (xA, yA) = (3, −2)
xA = 3 yA = −2
3x − 2y = 4
2y = 3x − 4
y = 32x − 2
y = ax + b
a = 32
prosta równoległa
a1 = a = 32
y1 = a1(x − xA) + yA
prosta prostopadła
a2 = −1a = −23
y2 = a2(x − xA) + yA
17 lut 18:00
kasia: bardzo dziekuje czy moge napisac jeszcze zadania do rozwiazania?
17 lut 18:09
sushi_ gg6397228:
jeżeli nie chcesz sie nauczyc, to mozesz sobie przed lekcja przepisac−−> efekt bedzie taki sam
17 lut 18:12