Funkcje
miki: Zbadaj która z poniższych funkcji jet rosnąca w zbiorze R, jest rosnąca, a która malejąca
a) f(x)= 3 − 8x
b) f(x)= 5x − 3
c) f(x)= √3x
d) f(x)= −7x + 3√2
17 lut 17:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
patrz na współczynnik 'a' (czyli liczbę przy 'x')
gdy a> 0 to prosta jest rosnąca
gdy a<0 to malejąca
gdy a=0 (czyli we wzorze nie ma 'x') to funkcja jest stała
17 lut 17:04
miki: Ale jak udowodnić gdy się nie zna takich własności ?
17 lut 17:07
17 lut 17:21
17 lut 19:00
17 lut 19:02
Estera XxX: ok Sorry nie zauważyłem że to juz rozwiązaliście dzisiaj
17 lut 19:07