olka: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania (ma ono się opierać na równaniach
kwadratowych):
obwód prostokąta ma 17 cm, wiedząc że dł. przekątnej jest o 4 cm większa niż jeden z
boków prostokąta mam policzyć jego pole.
Z góry dzięki
8 wrz 20:52
ola: bardzo bardzo proszę...

to zadanie ma być z zastosowaniem równań kwadrarowych
8 wrz 21:17
Jakub:
x - pierwszy bok
y - drugi bok
x+4 - długość przekątnej (jest większa od jednego boku ja wziąłem x)
Tu narysuj prostokąt, oznacz jego boki x, y a przekątną x+4
2x+2y=17 - obwód
x
2+y
2=(x+4)
2 <- z Pitagorasa
2y = 17 -2x
y = 8.5-x
Podstawiam do drugiego równania
x
2+(8.5-x)
2=(x+4)
2
Uff, skończyła mi się energia

podnieść do kwadratu ze wzorów skróconego mnożenia i
dalej już masz równania kwadratowe zobacz
54
8 wrz 21:49
Ola: Dzięki bardzo , robiłam to zadanie identycznie jak ty ...tylko że obliczałam po delcie
x1
i x2 - nieporzebnie, zamiast podstawić do wzoru

dzięki za pomoc
8 wrz 22:09