rozkład wielomianu na czynniki
Rafał: (x
2−6)
3−8 proszę o pomoc

25 lip 18:23
tim: (a − b)
3 = a
3 − 3a
2 b + 3ab
2 − b
3
Może teraz?
25 lip 18:25
Rafał: I tak nie rozumiem. Mógłbyś chociaż to rozpisać? ten przykład.
25 lip 18:30
Eta:
Witam

zastosuj wzór : a
3 − b
3 = ( a −b)( a
2 +ab +b
2)
gdzie a= x
2 −6 , b= 2
pidstaw i policz.
25 lip 18:35
tim: Eto, nie ten wzór..
25 lip 18:38
tim: Oj, źle spojrzałem
25 lip 18:41
Rafał: to ja już zgłupiałem

to który ma być

?
25 lip 18:42
Eta: Jest ok

na bank:
25 lip 18:43
tim: Masz wielomian:
[C[(x
2 − 6)
3] −
8
Rozbij go wzorem koleżanki Ety:
a3 −
b3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2)
25 lip 18:44
Rafał: a skąd to wychodzi, że:
a=x
2−6 ; b=2



? bo ja myślałem, że a=x
2 a b=−6.
25 lip 18:45
Eta:
Po podstawieniu i zastosowaniu tego wzoru otrzymasz :
( x2 − 8)( x4 − 10x2 +28)= ( x −2√2)( x + 2√2)( x4 − 10x2 +28)
wyrażenie w ostatnim nawiasie już się nie rozkłada na czynniki bo Δ <0
25 lip 18:45
Eta:
nie: masz tak: (x2 − 6)3 − 23
więc a = x2 − 6 b = 2 ......wiesz już?
25 lip 18:46
Rafał: a juz wiem

dziękuje
25 lip 18:47
Eta: OK
25 lip 18:49
Rafał: no i nie wychodzi:( zamiast −10x2 ja mam −2x2
25 lip 18:57
Eta:
( x2 −6 −2)[(x2 −6)2 +( x2 −6)*2 +4]=
= ( x2 −8)( x4 − 12x2 +36 +2x2 − 12 +4)= ....policz teraz
25 lip 19:00
Rafał: a skąd te −12x
2 
25 lip 19:04
Eta:
he, he to ze wzoru:
( a − b)2 = a2 − 2ab +b2
( x2 − 6)2 = x4 −2*x2*6 + 36 = x4 − 12x2 +36
25 lip 19:06
Rafał: ale debil ze mnie. dzieki wielkie.
25 lip 19:08
Eta: 
25 lip 19:09