funkcjw
drd: ktora z ponizszych rownan opisuj prosta rownolegla do prostej y=2/3x+4
a. y=−2/3x+4
b. 2x+3y+1=o
c. 3x−2y=0
d. −2x+3y+1=0
16 lut 22:15
sushi_ gg6397228:
jaki jest przepis na prostą równoległa?
16 lut 22:16
16 lut 22:18
Licealista:
1) Zapisz poprawnie
2) prosta równoległa ma ten sam współczynnik a, b obojętnie jaki.
16 lut 22:19
drd: nie widze takiego samego wspol ngdzie
16 lut 22:28
sushi_ gg6397228:
bo trzeba zrobić wszedzie y=ax+b ( przekształcić)
16 lut 22:30
drd: to dla b przykladu 3y=2x+b
16 lut 22:32
drd: i co dalej 3=2*2/3+b
16 lut 22:34
drd: 3y=2*2/3+b
16 lut 22:34
sushi_ gg6397228:
umiesz przenosic liczby i wyrazenia na druga strone?
16 lut 22:35
drd: tak
16 lut 22:36
huehuehue: 3y=2x+b wystarczy podzielic stronami przez 3 to dostaniesz y=2/3x+b/3 i to jest dopiero
rownanie prostej
16 lut 22:36
sushi_ gg6397228:
1000y + 500 x + 200=0
1000y= − 500x −200
| | −500 | | 200 | |
y= |
| x − |
| |
| | 1000 | | 1000 | |
| | −1 | | 1 | |
y= |
| x − |
| −−> koniec obliczeń |
| | 2 | | 5 | |
16 lut 22:37
drd: b=4/9
16 lut 22:37
drd: aa thx
16 lut 22:38
pigor: ... dana prosta
y=
23x+4 /*3 ⇔ 3y=2x+12 ⇔ −2x+3y−12=0 || do prostej w odpowiedzi
d) .
16 lut 22:47