Proszę o pomoc
Heksula: Proszę o pomoc z tymi zadaniami.
Zad. 1.
Uprość wyrażenie: [x3 − 8]/[x2 − x − 2]
Zad. 2.
W pewnym liceum uczniowie klas drugich mieli zapłacić za salę i muzykę na bal "połowinkowy" w
sumie 16500 zł. Gdyby 10 osób nie przyszło na bal, każdy z pozostałych musiałby zapłacić o 15
zł więcej. Oblicz, ilu uczniów klas drugich jest w tej szkole.
Zad. 3.
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni, a pole powierzchni bocznej jest równe 8π cm2. Oblicz
objętość tego stożka.
Zad. 4.
Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt P = (2,−4) i jest nachylony
do osi OX pod kątem α = 60 stopni
16 lut 00:23
Aga1.: 1) w liczniku zastosuj wzór a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
Do mianownika wzór ax2+bx+c=a(x−x1)(x−x2)
16 lut 07:35
stanislaw:
zad.4)
y = ax + b −ogólny wzór funkcji liniowej
tgα = a − kąt nachylenia prostej do osi OX
tg60 = √3 więc współczynnik kierunkowy prostej wynosi a = √3
P = (2, −4) podstawiamy teraz do ogólnego wzoru
−4 = √3 x 2 + b
−4 − 2√3 = b
y = √3x − 4 − 2√3
16 lut 07:57
16 lut 08:58
pigor: ..., zad.2) niech
x=? − szukana liczba uczniów klas II−ch, to
16500 x−10 =16500x +15 /:15 i
x>10 ⇒
⇒
1100 x−10 =
1100x +1 /* x(x−10) ⇒ 1100x = 1100x−1100*10+x(x−10) ⇔
⇔ x(x−10) = 11000 i x>10 ⇔ x(x−10) = 110*100 ⇒
x=110 uczniów . ...
16 lut 11:00