*
Bogusia: Zadanie 7. BŁAGAM POMOCY

!
Jeżeli dla pewnego kąta ostrego α zachodzi równości ( sin α + cos α ) 2 = 1,2 , to iloczyn sin
α cos α jest równy :
A. 0,1
B.0,2
C.0,4
D.0,8
15 lut 21:29
PuRXUTM: (sinα+cosα)2=1,2
sin2α+2sinαcosα+cos2α=1,2
wiemy że sin2α+cos2α=1 więc
2sinαcosα+1=1,2
2sinαcosα=0,2
sinαcosα=0,1 odp A
15 lut 21:37
15 lut 21:38
Monika: (sinα+cosα)*2=1,2
sinα+cosα =0,6
sinα=0,6−cosα
Teraz korzystasz ze wzoru jedynkowego: sin2α+cos2α = 1 i podstawiasz wyliczony powyżej sinus
(0,6−cosα)2+cos2α = 1 −>wychodzi zwykłe równanie kwadratowe. Jak wyliczysz cosinusa to
podstawiasz do wzoru sinα=0,6−cosα, mnożysz sinα*cosα i masz wynik
15 lut 21:40