matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Doasiunki:
Rozłóż Wielomian Na Czynniki: -4x
2
+ 5x
3
+ 12x - 15
8 wrz 19:47
Jakub:
Chyba chodziło o ten -4x
3
+5x
2
+12x-15 = x
2
(-4x+5)-3(-4x+5) = (-4x+5)(x
2
-3) = (-4x+5)(x-
√
3
)(x+
√
3
) Zobacz też tutaj
118
8 wrz 21:57