a
Ali: Proszę o pomoc. robie to zadanie i za czorta nie idzie uzyskac dobrego wyniku. zadanie z fizyki
ale może ktoś da rade coś podpowiedzieć.
Dwa ciała rzucono ukośnie. Pierwsze z prędkością V01 = 6m/s pod kątem alfa = 30 stopni.
Drugie z dwukrotnie większą prędkością , ale tak sierowaną że składowa pozioma obu prędkości
jest jednakowa ( v01x =V02x ). Jaka jest odległość między ciałami w chwili, gdy pierwsze
ciało osiągnęło swoją wyskokość maksymalną.
20 lip 01:15
Jakub: v
01x = v
01*cos30 = policz
v
01y = v
01*sin30 = policz
v
02x = v
01x
v
02 =
√v02x2 + v02y2 = 2*6m/s = 12m/s
√v01x2 + v02y2 = 12
z tego wyliczysz v
02y
0 = v
01y − gt
| | v01y | |
t = |
| = policz <− czas po jakim ciało pierwsze osiągnie maksymalną wysokość |
| | g | |
A = (x
1, y
1) = ( v
01x*t, v
01y*t − gt
2/2 ) = policz <− współrzędne położenia ciała
pierwszego, gdy osiągnie maksymalną wysokość
B = (x
2, y
2) = ( v
02x*t, v
02y*t − gt
2/2 ) = policz <− współrzędne położenia ciała
drugiego po czasie t
Jak to wszystko policzysz to masz współrzędne dwóch punktów A i B. Odległość tych punktów
liczysz ze wzoru na stronie
1248
Czytając rozwiązanie wyobrażaj sobie lecące dwa ciała w dwuwymiarowym układzie współrzędnych
xy.
Jak czegoś nie rozumiesz, pytaj.
20 lip 14:14