dane są punkty A=(0,0) i B=(2,6). symetralna odcinka ab przecina oś OX w punkci
icanfly: dane są punkty A=(0,0) i B=(2,6). symetralna odcinka ab przecina oś OX w punkcie C. oblicz
współrzędne punktu C i długość odcinka BC
14 lut 15:45
Tad:
Prosta przez punkty A i B ma współczynnik kierunkowy ... a=

?
Symetralna będzie więc miała a
1=

?
Punkt C ma współrzędne

?
... i równanie symetralnej .... −
14 lut 15:59
Tad:
... przepraam ... punkt C leży na Osi ....a nie n środku odcinka −
14 lut 16:01
Tad:
Środek odcinka AB to punkt P=(1,3)
| | 1 | |
Symetralna to s: y=3=− |
| (x−1)
|
| | 2 | |
dalej sobie poradzisz−
14 lut 16:05
icanfly: co to jest "a"? i skąd te liczby?
14 lut 16:09
14 lut 16:16