Rozstrzygnij (nie używając kalkulatora) która z liczb jest większa
Endj: Rozstrzygnij (nie używając kalkulatora) która z liczb jest większa
| | 8 | | 2 | |
rozpisałem sobie |
| jako ( |
| )3 mam takie same podstawy czyli wystarczy porównać |
| | 27 | | 3 | |
potęgi, tak przynajmniej myślałem.
| | 2 | |
Czyli π(~3,14) > 3 −−−−−> liczba ( |
| )π jest większa, jednak według odpowiedzi ta druga |
| | 3 | |
jest większa, nie rozumiem
13 lut 22:08
Dominik: a funkcja f(x) = ax jaka ma monotonicznosc dla a∊(0, 1)?
13 lut 22:10
MQ: Podstawę potęgi masz mniejszą od 1.
13 lut 22:11
13 lut 22:12
Endj: No tak.... było to przy granicach kiedyś, kompletnie o tym zapomniałem, dzięki za pomoc
13 lut 22:16
Mila:

| | 2 | |
Funkcja y=( |
| )x jest malejąca |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
Zatem dla x=π>3 ⇒( |
| )π < ( |
| )3 |
| | 3 | | 3 | |
13 lut 22:16