rozwiąż równania kwadratowe
olka96: rozwiąż równania
a) x
2 + 3x − 2,5 = 0
b) 2x = 5x
2 + 1
c) x
2 + 6x = 11
z całymi obliczeniami proszę
13 lut 21:31
Patryk: może jeszcze frytki do tego ?
13 lut 21:35
13 lut 21:46
Eta:
i piwo
13 lut 21:49
Janek191:
Jedno zrobię dla przykładu.
c) x2 + 6 x = 11
x2 + 6 x − 11 = 0
więc
a = 1, b = 6, c = − 11
Δ = b2 − 4ac = 62 − 4*1*( − 11) = 36 + 44 = 80 = 16*5
√Δ = √16*5 = √16*√5 = 4 √5
x1 = ( − b − √Δ)/ ( 2a) = ( − 6 − 4 √5)/2 = − 3 − 2 √5
x2 = ( − b + √Δ)/ (2a) = ( − 6 + 4 √5 )/ 2 = − 3 + 2 √5
13 lut 22:42