Roztrzygnij
Blitz: | | 1 | | cosx | |
Roztrzygnij czy dla kazdej liczby x∊(0,π/2) zachodzi równość |
| − |
| = tg |
| | cosx | | 1+sinx | |
x
Generalnie policzyłem lewą stronę i wyszła =tgx w odpowiedzi jest ze "zachodzi" tylko nie wiem
skąd taki wniosek ze dla każej liczby x∊(0,π/2) ta nierównosc bedzie zachodziła? Jak to
działa?
13 lut 18:51
krystek: ponieważ zał cosx≠0 i 1+sinx≠0
13 lut 18:54
Blitz: szczerze móiąc krystek dalej ni ewiem o co chodzi, to co podałes to na pewno jest dziedzina ale
co ona ma do mojego pytania to nie wiem
13 lut 18:57
krystek: | | π | |
Czy dla wszystkich x∊(0, |
| ) zachodzi czy nie? |
| | 2 | |
13 lut 19:01
Blitz: tak, takie jest pytanie.
13 lut 19:04
krystek: ok
13 lut 19:05
Blitz: więc?
13 lut 19:18
Blitz: wie ktoś? coś?
13 lut 19:32
krystek: A co chcesz wiedzieć jeszcze?
13 lut 19:33
Blitz: a odpowiedziałes mi na pytanie? nic mi nie pomogłeś, przecież napisałem... co chce wiedziec? to
samo co przez cały post.
13 lut 19:37
krystek: Przykro ,że nic Tobie nie pomogłam!
13 lut 19:39
13 lut 19:39
Blitz: nie denerwuj się, chodzi mi o ten post, za tamten grzecznie podziękowałem i przeprosiłem za
błąd..
Byłbym wdzieczny gdybys również pomogła mi tutaj i wytłumaczyła na jakiej podstawie mam
stwerdzic czy dla kazdej liczby x∊(0,π/2) zachodzi dana równość.
13 lut 19:42
krystek: Nie umię inaczej , napisałam o 18,54
| | π | |
cosx≠0⇒x≠ |
| +kπ i sinx≠−1⇒x≠? podaj |
| | 2 | |
I czy te kąty mieszczą się w podanym przedziale?
13 lut 19:48
Blitz:
nie nie mieszczą się
ale z tego wynika dziedzina ale skąd mam wziąć odpowiedz do zadania, skąd wiem ze na pewno
dla każej liczby x∊(0,π/2) ta nierównosc bedzie zachodziła
13 lut 19:54
13 lut 19:55
PW: Generalnie policzyłem lewą stronę i wyszła =tgx − to cytat. Jeżeli policzyłeś, że lewa
strona to tgx i prawa to tgx, to o co pytasz? Dziedzina jest tak dobrana litościwie przez
autora zadania, żeby obie strony istniały dla każdej x.
14 lut 12:22