Liczby 2a+1, 4a i 1/4a(20a+1)
Blitz: Liczby 2a+1, 4a i 1/4a(20a+1) sa odpowiednio sin cos tg pewnego kąta alfa. znajdź a
| | 1 | | 1 | |
wychodzi mi a1= − |
| lub a2= |
| |
| | 5 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
w odpowiedzi ejst tylko − |
| dlaeczego |
| jest odrzucone? |
| | 5 | | 4 | |
13 lut 18:01
Blitz:
13 lut 18:06
krystek: | | 1 | |
jaką ma postać tgα ? |
| *(20a+1)? |
| | 4a | |
13 lut 18:12
Blitz: tak
13 lut 18:14
krystek: Zapisz swoje obliczenia , bo coś mi się nie zgadza
sinα=.. cosα=.. tgα=...
13 lut 18:23
13 lut 18:36
Blitz: juz wiem czemu CI nie chce wyjsc w tresci powinno być 1/4(20a+1) a nie 1/4a(20a+1)
13 lut 18:39
krystek: Popatrz co mi potwierdziłeś na tg, oj oj
warunek IcosxI<1 i IsinxI<1 i cosx≠0 i odpada ta odpowiedź
13 lut 18:43
Blitz: a tak sorki za tego tangensa,nie przyjrzałem sie

a skąd takie warunki?
13 lut 18:46
krystek: Popatrz na wykresy tych funkcji sin i cos maja wartości <−1, 1>
13 lut 18:48
Blitz: ok dzięki teraz wiem skąd
13 lut 18:51
krystek: Następnym razem pisz poprawnie , ponieważ wprowadzasz w błąd liczących.
13 lut 18:53