dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD
icanfly: dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD. punk P jest środkiem ramienia AD. wykaż, że pole
trójkąta BCP jest równe połowie pola trapezu ABCD
13 lut 18:13
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABP= |
| a* |
| h= |
| a*h |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔDCP= |
| b* |
| h= |
| b*h |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | a+b | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔBPC= |
| *h−( |
| (a+b)*h)= |
| (a+b)*h= |
| Ptrapezu |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
13 lut 18:43
icanfly: dziękuje
13 lut 19:04
Mila:
13 lut 19:15
13 lut 19:23