geometria analityczna
Nutka: punkty A=(1;−3) i B=(9;1) sa sasiednimi wierzchołkami prostokąka. wierzchołki C i D należą do
prostej L2: y=0,5x+1 oraz do prostokąta ABCD.
a)wyznacz równania prostych, w których zawarte są boki BC i AD tego ptostokąta
b)wyznacz współrzędne wierzchołków C i D tego prostokąta.
Nie umiem rozwiązać w sumie punktu b) proszę o pomoc.
13 lut 16:52
Mila:

punkty A=(1;−3) i B=(9;1)
AB||L2; proste mają jednakowe wsp. kierunkowe
AD⊥AB
Prosta AD:
y= −2x+b i A ∊prostej AD
−3=−2*1+b⇔b=−1
AD: y=−2x−1 szukamy punktu przecięcia z prostą l2
| | −4 | | 8 | | 3 | | −4 | | 3 | |
x= |
| i y= |
| −1= |
| ⇔D=( |
| ; |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
CB⊥AB i B∊prostej CB
y=−2x+b i 1=−2*9+b⇔b=19
CB: y=−2x+19
| | 1 | |
−2x+19= |
| x+1 oblicz x i potem y, to będą współrzędne C |
| | 2 | |
Prościej byłoby wektorowo, ale nie wiem, czy przerabiacie to w szkole
13 lut 18:30
Nutka: Dzięki,
13 lut 23:36
Gustlik: Mila tłumacz na wektorach i odsyłaj do stron z wyjaśnieniami, trzeba jakoś naprawiać ten
chory program wymyślony przez pijanych szewców do spółki z krawcami i baletmistrzami, żeby nie
obrażać szewc ów, krawców i baletmistrzów. Ja pokazuję i uczę na wektorach, bo są one proste,
a to podstawa geometrii analitycznej. O wiele szybciej rozwiazuje sie zadania, dziwię się
nauczycielom, ze tego nie pokazują, przecież MEN tego nie zabrania, a wręcz przeciwnie −
zachęca.
13 lut 23:46
Mila:
Gustlik, mogę, z chęcią, ale przecież widzisz, że jest słaby odzew ze strony uczniów.
Często przepiszą zadanie i koniec, tylko niektórzy zadają pytania i proszą o dodatkowe
wyjaśnienie.
Pozdrowienia

dla Ciebie.
13 lut 23:53
Gustlik: Fakt, że program jest totalnie spieprzony. Nie kumam, dlaczego wektory − banalnie prosta rzecz
i ułatwiająca rozwiązywanie zadań, zostały wycofane z podstawy na rozszerzenie, a przecież
nimi się o wiele łatwiej robi i uczniowie to rozumieją, a na podstawach liczy się
trudniejszymi metodami. Powinno być odwrotnie − wektory na podstawach, a "bezwektorowe" metody
− jako trudniejsze − na rozszerzeniu.
14 lut 00:15
Gustlik: Mila − jeśli możesz, zajrzyj tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/186694.html .
Opracowałem już jakiś czas temu fajną graficzną metodę na własności prawdopodobieństwa.
Praktycznie zero wzorów, liczysz z rysunku, czasem przydają się prawa de Morgana, tam gdzie są
dopełnienia sum i iloczynów, np. P(A'UB') lub P(A'∩B'). Wszystko widać jak na dłoni. Metoda ta
robi furorę wśród uczniów. Efekt jest taki, że uczeń widzi, co liczy, a nie robi po omacku
wzorami wyglądającymi jak chińszczyzna.
14 lut 00:19
Mila: 
spojrzałam. Podoba mi się. Lubię ikoniczne dowody.
14 lut 00:23
Gustlik: Ja to już od lat stosuję − przyznam się szczerze, że sam padłem na pomysł takiego zobrazowania
prawdopodobieństw, bo nigdzie wcześniej tej metody nie spotkałem. A dzięki temu uczniowie
lepiej rozumieją własności prawdopodobieństwa, liczą je z rysunku bez stosowania wzorów,
często skomplikowanych i nieprzejrzystych dla nich. Pozdrawiam.
14 lut 00:30