Liczenie pierwiastkow recznie
Ola: Czesc chce wam sie wytlumaczyc jak obliczyc recznie ze √2 = 1.414213562 ?
13 lut 05:21
Ola: Aha i przy okazji mozecie mi wytlumaczyc dlaczego sie zaokragla liczby np 3,45 ≈ 3,5, a czemu
nie mozna zostawic 3,4 ? To sie po prostu przyjelo tak czy jest jakies logiczne wyjasnienie ?
Czy chodzi po prostu o to ze zaokraglamy po to aby ta wartosc byla blizsza rzeczywistej
13 lut 05:25
13 lut 07:29
krystek: Tylko przy pomocy kalkulatora ,na "pieszo" będzie długo trwało
I tak 1<√2<2
1,4<√2<1,5 i tak sobie szacujesz
13 lut 09:06
13 lut 11:05
Trivial:
Można użyć też metody iteracyjnej. Do obliczenia kolejnych przybliżeń
√A:
x
0 = 1
Na przykładzie
√2:
x
0 = 1
| | 1 | | 2 | |
x2 = |
| (1.5 + |
| ) = 1,41667 |
| | 2 | | 1.5 | |
...
13 lut 11:13