logarytmy
kuleczka: Narysuj wykres funkcji i omów jej własności:
a)f(x)=log2(x−1)+2
b)f(x)=1−log2(x+3)
o jaki wektor je przesunąć i skąd wezmę (x,y) czyli punkty żeby je narysować?
11 lut 20:08
krystek: a )przesuń log2x o wektoe [1,2]
b) y=log2x
następnie log2(x+3) (o 3jedn w lewo)
−log2(x+3) ( odbijasz wzgl osi OX)
i ostatecznie −log2(x+3)+1 (w górę o 1 jedn)
11 lut 20:14
kuleczka: O super, czyli tu tak jak podejrzewałam. Miałabym jeszcze jedno pytanie, rysować za pomocą
tabelki? Czy f logarytmiczna wygląda zawsze tak samo (nie uwzględniając monotoniczności)?
11 lut 20:17
krystek: y=log2x tabelką resztę przekształcasz.
11 lut 20:19
11 lut 20:19
kuleczka: Wielkie dzięki
11 lut 20:20