11 lut 19:20
huehuehue: ja bym najpierw podstawil 2x=t a potem przez czesci
11 lut 19:32
kraps: nie wychodzi mi w ten sposób... cały czas wychodzą mi te same całki do liczenia
11 lut 19:43
huehuehue: tzn.?
pokaz
11 lut 19:44
jikA:
Zapisz jak liczysz to się podpowie.
11 lut 19:45
jikA:
Zapewne trzeba zastosować schemat z przeniesieniem na lewą stronę całki którą otrzymujesz jak
na początku.
11 lut 19:50
kraps: | | sint | | dt | |
no to po podstawieniu mamy całke |
| * |
| , wyciągamy 1/2 przez całkę i całkuję |
| | et | | 2 | |
przez części: u=sint u'=cost v'=e
t v=e
t i po wyliczeniu całkuje przez części całkę e
tcost
u=e
t u'=e
t v'=cost v'=sint i potem znowu przez części
11 lut 19:52
11 lut 19:54
jikA:
| | 1 | |
Ty nie masz et tylko |
| . |
| | et | |
11 lut 19:55
huehuehue: dokladnie
11 lut 19:55
huehuehue: pokaz teraz swoje rozwiazanie
11 lut 19:56
kraps: | | sint | | cost | |
to na początku mamy 1/2 |
| − 1/2∫ |
| |
| | et | | et | |
11 lut 20:00
huehuehue: no i teraz znowu przez czesci
11 lut 20:01
kraps: | | sint | | cost | | sint | |
1/2 |
| − 1/2 |
| + 1/2∫ |
| i dalej robić już jak całkę powracającą, |
| | et | | et | | et | |
tak?
11 lut 20:04
jikA:
Kiedyś Trivial pisał wzór na takie całki ale nie wiem gdzie to jest.
11 lut 20:07
kraps: | | sin2x−cos2x | |
wynik wyszedł mi taki: |
| |
| | e2x | |
11 lut 20:07
huehuehue: | | sint | | sint | | cost | | sint | |
czyli ∫ |
| dt = 1/2 |
| − 1/2 |
| + 1/2∫ |
| dt |
| | et | | et | | et | | et | |
przenies calke na prawa strone i dodaj do siebie potem pomnoz/ podziel tak zeby zostal Ci ladny
wynik
11 lut 20:08
jikA:
Okej znalazłem wzór który wyprowadził
Trivial 129434.
11 lut 20:09
kraps: tak zrobiłam, tylko nie mam odpowiedzi i nie wiem czy ten mój wynik jest dobry
11 lut 20:12
jikA:
Policz pochodną a się dowiesz.
11 lut 20:12
kraps: ok, dzięki wielkie za pomoc
11 lut 20:20