ekstrema
kaja: Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y) = 4xy + 2x2 + 4y2 − 8x − 12y
8 lip 17:36
Bogdan:
Rozwiąż Kajo to zadanie na wzór zadania z
18603, pokaż swoje rozwiązanie,
ja lub ktoś inny na pewno sprawdzi je.
8 lip 17:56
kaja: f'(x) = 4x + 4y − 8
f'(y) = 4x + 8y − 12
f'(x) = 0 ⇒ 4x+4y=0⇒x+y=2
f'(y)=0⇒4x+8y=0⇒x+2y=3
stąd x=1, y=1
f''xx=4, f''xy=4, f'yx=4, f''yy=8
w(1,1) = I 4 4I
I I = 32 − 16 = 16>0
I4 8I
w punkcie P(1,1) minimum f"xx = 4
f(1,1) = 16
8 lip 18:45
kaja: Bogdan zerknij jeszcze raz na rozwiązanie zad 18603 gdyż moim zdaniem tam jest błąd
8 lip 18:53
Bogdan:
Tu jest dobrze, wyznacz jednak jeszcze raz f(1, 1).
Jeśli chodzi o zadanie poprzednie, to już zaproponowałem Ci samodzielnie je poprawić
i pokazać wynik.
8 lip 19:14
AS: W trzecim rządku od góry błąd później naprawiony
f'(x) = 0 ⇒ 4x + 4y = 8 ⇒ x + y = 2
f'(y) = 0 ⇒ 4x + 8y = 12 ⇒ x + 2y = 3
8 lip 19:43
matura210: Witam Mickej co sie z Toba dzialo?
8 lip 20:07
kaja: f(1,1) = −14
9 lip 10:10