ekstrema
kaja: Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y) = x2 + 2xy + 2y2 − 4x − 6y
8 lip 17:20
matura210: to pochodne czastkowe trzeba nie?
8 lip 17:29
matura210: wzgledem x i y
8 lip 17:29
kaja: tak
8 lip 17:30
kaja: Może jednak ktoś pamięta wzory na ekstrema?
8 lip 17:39
Bogdan:
f'x = 2x + 2y − 4
f'y = 2x + 4y − 6
Warunek konieczny istnienia ekstremum:
f'x = 0 ⇒ 2x + 2y − 4 = 0 ⇒ x + y = 2
f'y = 0 ⇒ 2x + 4y − 6 = 0 ⇒ x + 2y = 6
Stąd x = −2, y = 4.
Podejrzanym o ekstremum jest punkt P(−2, 4)
Wyznaczamy pochodne drugiego rzędu:
f''xx = 2, f''xy = 2, f''yx = 2, f''yy = 4
Warunek konieczny istnienia ekstremum:
| 2 2 |
W(−2, 4) = | | = 8 − 4 = 4 > 0
| 2 4 |
W punkcie P(−2, 4) funkcja posiada minimum (f''xx = 2 > 0): f(−2, 4) = 4
8 lip 17:41
matura210: dziwne to
8 lip 17:43
kaja: dzięki
8 lip 17:53
kaja: Bogdan w rozwiązaniu jest błąd
f'y = 0 ⇒x+2y=3 a nie 6
8 lip 18:51
Bogdan:
Dobrze, że nie ograniczasz się tylko do odczytania rozwiązania, ale uważnie je analizujesz.
Popraw błąd i wyznacz ekstremum tej funkcji. Postępowanie przy jej wyznaczeniu nie
zmienia się.
8 lip 19:08
kaja: w takim razie dzięki. Jeśli możesz to zerknij na rozwiązanie kolejnego zadania.
8 lip 19:12
kaja: f(1,1) = −5
9 lip 10:13
kasiek: a wyznaczyć ekstrema takiej funkcji : f(x,y)= x3+y2−6xy+24x ?
8 sty 14:07
Basia:
tak samo
8 sty 14:11
kasiek: to jest trochę inny przykład, a jakieś wskazówki?
8 sty 14:19
Basia:
policz najpierw f'x i f'y
znajdź miejsca zerowe tych pochodnych (wspólne, czyli układ równań)
jeżeli są policz f"xx, f"xy, f"yx, f"yy
i wyznacznik
W(x,y) = | f"xx f"xy |
| f"yx f"yy |
i jego wartość w punktach, które są m.zerowymi f'x i f'y
jeżeli
W(x0,y0)<0 nie ma ekstremum w p−cie (x0,y0)
jeżeli
W(x0,y0)=0 nie potrafimy rozstrzygnąć
jeżeli
W(x0,y0)>0 jest ekstremum
dla f"xx(x0,y0)>0 minimum
dla f"xx(x0,y0)<0 maksimum
8 sty 14:27
paweł: 6x+y=8
−6x+4y−2=0
wylicz X i Y
27 wrz 20:32
paweł: 6x+y=8
−6x+4y−2=0
wylicz X i Y
błagam o pomoc
27 wrz 20:36
lukas: Mam problem z rozwiazaniem układu równań
3x2−9y=0
3y2−9x
proszę o pomoc
3 wrz 01:30
ICSP: brak drugiego równania
3 wrz 01:32
lukas: 3x2−9y=0
3y2−9x=0
3 wrz 01:57
ICSP: 3x
2 − 9y = 0
3y
2 − 9x = 0
dzieląc przez 3 oba równania
| | 1 | |
x2 − 3y = 0 ⇒ y = |
| x2 − wstawiając to do drugiego równania |
| | 3 | |
y
2 − 3x = 0
x
4 − 27x = 0
x(x
3 − 27) = 0 ⇒ x = 0 v x
3 = 27 ⇒ x = 0 v x = 3
Układ równań spełniają zatem dwa punkty
x = 0 oraz y = 0 v x = 3 oraz y = 3
3 wrz 02:00
ania: jak wyznaczyć ekstrema:
f(x,y) = −x2 − 2y2 + 2x −4y + 5
12 wrz 22:27