dane są funkcje..
math: Dane są funkcje f(x) = x2 − 2x + 7 i g(x) = 2x2 − 12x +16.
a) Sprawdź, czy dla argumentu 3 − √5 wartość funkcji f lub funkcji g jest liczbą
całkowitą.
b) Znajdź te argumenty, dla których wartość funkcji f są większe od wartości funkcji g.
c) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez wierzchołki parabol będących wykresami
funkcji f i g.
10 lut 17:26
math: tylko c nie mam
10 lut 17:29
10 lut 17:32
math: no i wyszło p1=1 q1=6, p2=3 q2=−2 i jak wyznaczyć to równanie prostej?
10 lut 17:41
Basia:
A(1;6) B(3;2)
i piszesz równanie prostej przechodzącej przez te punkty
na przykład tak:
y = ax+b
6 = a*1+b
−2 = a*3+b
a+b = 6
3a+b = −2 /*(−1)
a+b = 6
−3a − b = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2a = 8
a = −4
−4+b = 6
b = 10
jest to prosta: y = −4x+10
10 lut 17:50
math: oooo dzięki
10 lut 17:52