matematykaszkolna.pl
Obliczyć Bład Bezwzględny - Wzór Maclaurina. Bakus 1993: Stosując wzór Maclaurina, ocenić błąd bezwzględny jaki popełniamy przyjmując, że xe−x ≈ x − x2 + 12 x3 dla |x| < 1. Potrafię policzyć wszystkie pochodne, tutaj bodajże liczę do R4. i teraz problem mój tkwi w tym, że nie wiem jak obliczyć ten błąd, ba, nawet nie wiem co to jest ten błąd. jakieś wskazówki ? emotka
10 lut 16:34
PW: Widzę, że z rozkładem nie masz kłopotu. Definicja błędu jest tu: https://matematykaszkolna.pl/strona/1262.html
10 lut 17:36
Bakus 1993: no to wg definicji, co będzie moją wartością rzeczywistą, wnioskuję że ten wzór, a wartością zmierzoną ? tego już nie potrafię przenieść na to zadanie.
10 lut 21:32
PW: "Cała suma szeregu" to wartość badanej funkcji − czyli wtedy błędu by nie było. Bierzemy tylko kilka wyrazów, więc błędem jest "suma pozostałych" zapisywana jako "reszta". w stylu o(x3). Trzeba po prostu oszacować tę resztę na zadanym przedziale.
10 lut 21:47
PW: "Cała suma szeregu" to wartość badanej funkcji − czyli wtedy błędu by nie było. Bierzemy tylko kilka wyrazów, więc błędem jest "suma pozostałych" zapisywana jako "reszta". w stylu o(x3). Trzeba po prostu oszacować tę resztę na zadanym przedziale.
10 lut 21:47
PW: Wysłałem podwójnie, bo komputer ślamazarnie reaguje.
10 lut 21:48