Zadania z Logarytmami proszę Państwa o pomoc help
Jan: 1. Jeśli logx=4log2+log5−12log64 to x wynosi?
2. rozwiązaniem równania (2x+1)*(x+2)*(x2−9)=0 nie jest liczba?
3. Liczba log39√3 jest : całkowita, większa od 3, wymierna, niewymierna?
4. jeśli log3a=4 i log9b=2, to wartość wyrażenia √a*b jest równa ?
10 lut 16:07
Jan: ktoś pomoże?
10 lut 16:28
sushi_ gg6397228:
wzory znamy?
10 lut 16:28
Jan: jestem w bagnie jeśli chodzi o logarytmy niestety

Staram się jakoś rozwiązywać te zadania,
ale kompletnie mi to nie wychodzi ( to chyba jedyny taki dział )
10 lut 16:30
10 lut 16:40
Mila: | | 1 | |
1) logx=4log2+log5− |
| log64 ⇔ |
| | 2 | |
| | 1 | |
logx=4log2+log5− |
| log26 |
| | 2 | |
| | 1 | |
logx=4log2+log5− |
| *6log2 |
| | 2 | |
logx=log2+log5⇔logx=log(2*5)
logx=log10⇔x=10
10 lut 18:20
Mila: 2) (2x+1)*(x+2)*(x2−9)=0
(2x+1)=0 lub (x+2)=0 lub (x2−9)=0 rozwiąż warunki
10 lut 18:21
Mila: 3)
log
3 9
√3=c⇔3
c=9
√3
3
c=3
2*3
1/2
3
c=3
5/2
10 lut 18:24