algebra
ola: Rozłóż wyrażenie na czynniki
a . x2+x
b. x2−1
c. x2+4
9 lut 20:03
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz?
9 lut 20:04
ola: w podpunkcie C
x
2+4 = (x+2) (x+2) chybaa
reszty nieeee wiem
9 lut 20:05
sushi_ gg6397228:
c) nie ma takiego wzoru
9 lut 20:06
Dominik: (x + 2)(x + 2)2 = (x + 2)2 = x2 + 4x + 4 − raczej nie
zauwaz, ze Δ < 0, czyli f kwadratowa nie ma postaci iloczynowej.
9 lut 20:07
Dominik: przy drugim nawiasie nie ma 2
9 lut 20:07
ola: to w każdym muszę deltę liczyć ? ; O
9 lut 20:07
Dominik: nie ma potrzeby. w a) mozesz wylaczyc wspolny czynnik przed nawias, w b) mamy wzor skroconego
mnozenia.
9 lut 20:08
ola: w a będzie tak x(x+1)

?
9 lut 20:09
ola: a w b ja nie widzę wzoru skróconego mnożenia
9 lut 20:10
Stig: a. x(x+1)
b. (x−1)(x+1)
c. to będzie w zespolonych, więc nie wiem, czy to Twój poziom.
9 lut 20:11
9 lut 20:12
Kasia: Ola tak nie wolno
zacznę od C
x2+4=x2+4x+4−4x=(x+2)2−4x=(x+2−2√x)(x+2+2√x)
do b masz normalny wzór x2−1=(x−1)(x+1) z tego wzory a2−b2=(a−b)(a+b)
no i a
x2+x=x(x+1) jedynie wyciągasz przed nawias
9 lut 20:12
Dominik: @Stig, brawo, dlugo nad tym pracowales?
9 lut 20:12
Stig: dość długo
9 lut 20:13