Znaleźć ekstrema lokalnefufunkcji określonej wzorem
kasia: f(x)= 1/2x⋀2 − ln(2x − 1)
9 lut 15:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
popraw zapis bo nic z niego nie widać
9 lut 15:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
po drugie −−− w czym problem .... wyznaczasz dziedzinę ... liczysz pochodną ... i 'procedurę'
wykonujesz
9 lut 15:18
9 lut 15:20
kasia: f(x)=1/2x2− ln(2x−1)
9 lut 15:54
Bogdan:
Twój zapis nie jest jednoznaczny, o którą funkcję chodzi?
| | 1 | |
(a) f(x) = |
| x2 − ln(2x − 1) |
| | 2 | |
| | 1 | |
(b) f(x) = |
| − ln(2x − 1) |
| | 2x2 | |
| | 1 | |
(c) f(x) = |
| |
| | 2x2 − ln(2x − 1) | |
9 lut 16:41
kasia: chodzi mi o funkcje (a)
9 lut 16:43
Bogdan:
Założenie: 2x − 1 > 0
Podaj pochodną tej funkcji: f'(x) = ...
9 lut 16:57