Obliczyć granice funkcji:
kasia: lim {x→−0} e∧{2x}−e⋀{−x}/sinx ; lim {x→∞} (x/e⋀x) ; lim {x→1} x∧2+2x−3/lnx 3
9 lut 15:02
Bogdan:
Stosuj nie ∧, ale daszek z klawiatury na klawiszu z 6 (z klawiszem Shift}, efekt: e2x
9 lut 15:06
kasia: lim{x→0} e2x−e−x/sinx ; lim{x→1} x2x−3/lnx ; lim {x→∞} (x/ex)
9 lut 15:49
9 lut 15:50
kasia: liczyłam raczej na pomoc w rozwiązaniu zadania, a nie w zapisie przecież można się domyśleć że
to ułamek
9 lut 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... nie mozna się domysleć
| | e−x | |
z twój zapis oznacza limx−>0 e2x − |
| |
| | sinx | |
czy o taką granice chodzi

zapewne nie
9 lut 16:15
kasia: | | e2x− e−x | | x | | x2+2x−3 | |
limx→0 |
| ; limx→∞( |
| ) ; limx→1 |
| |
| | sinx | | ex | | lnx | |
9 lut 16:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
zrzucasz e
x do mianownika głównego i masz symbol nieoznaczony ... de L'Hospital

w drugiej ... od razu reguła jest do zastosowania
w trzecim ... także
9 lut 16:39
Trivial:
Artur, a nie lepiej od razu zastosować regułę H w pierwszym?
x → 0:
| | e2x−e−x | | 2e2x+e−x | |
lim |
| = lim |
| = 3. |
| | sinx | | cosx | |
9 lut 17:15
Godzio:
Albo tradycyjnym sposobem
| e2x − e−x | | | e2x − 1 | | e−x − 1 | |
| * 2x − |
| * (−x) | | 2x | | −x | |
| |
| = |
| |
| sinx | | | |
→
9 lut 17:32
Trivial: Za długie!
9 lut 17:33
Godzio:
De L'Hospital jest zbyt trywialny !
9 lut 17:35
Trivial: Trywialny adekwatnie do zadania.
9 lut 17:36
kasia: dziękuję bardzo za rozwiązanie też wolę regułę H tylko nie wiem skąd to 2 się wzięło przy
2e2x
9 lut 17:37
Trivial: Skoro nie wiesz skąd się wzięła ta dwójka, to może trzymaj się metody tradycyjnej.
9 lut 17:43