funkcja kwadratowaaaa
Ala:
POMOCY
wyznacz wspolczynnik a funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + 2x −1, wiedzac, ze wspolrzedna y
wierzcholka wykresu funkcji f jest rowna 2.
9 lut 14:45
m: pamietasz punkty p i q

to sa punkty, gdzie funkcja kwadratowa ma wierzcholek
p jest na osi x
q jest na osi y
czyli masz podane q
q ma wzor
czyli liczysz delte
Δ=4+4a
podstawiasz pod wzor
i rozwiazujesz to rownanie
9 lut 14:49
eRka: q=2
| | −Δ | |
q= |
| podstawiasz i wyliczasz  |
| | 4a | |
9 lut 14:49
9 lut 14:50
Ala: ok wyszlo mi dzieki
9 lut 15:01