Wielomiany.
Monika: Rozłóż na czynniki wielomiany
a) 5x4 − 10 x3 + 15x
b) x2 − 4x − 5
Rozwiąż równania wielomianowe
a) (x+2) (x−1) (6−x) = 0
b) x3 + 3x2 − 9x + 5 = 0
Proszę o pomoc. Nie potrafię tych zadań rozwiążać. Z góry dziękuje.
2 lip 17:02
kamerling: (x+2)(x−1)(6−x)=0
x+2=0
x=−2
x−1=0
x=1
6−x=0
x=6
2 lip 17:14
kamerling: za kilka minut będzie reszta
2 lip 17:19
AS: Do zad. 2 b)
x3 + 3*x2 − 9*x + 5 =
x3 − x2 + 4*x2 −9*x + 5 =
(x3 − x2) + (4*x2 − 4*x) − 5*x + 5 =
x2*(x − 1) + 4*x*(x − 1) −5*(x − 1) =
(x − 1)*(x2 + 4*x − 5) =
(x − 1)*(x2 − x + 5*x − 5) =
(x − 1)*[x*(x − 1) + 5*(x − 1)] = (x − 1)*(x − 1)*(x + 5) = 0
Dalej wykończ sama − bo ja nie wiem jak!
2 lip 17:25
Kuba: 5*x
4 − 10*x
3 + 15*x = 5x(x
3 − 2*x
2 + 3)
Teraz rozkładamy ten wielomianG(x) : x
3 − 2*x
2 + 3
znajdujemy dzielnik tego wielomianu aby wykonać dzielenie
szukamy ich pośród dzielników całkowitych wyrazu wolnego
1, −1, 3, −3
znajdziemy go gdy powstawiając do wielomianu G(x) któryś dzielnik wyrazu wolnego i jak nam
wyjdz 0
W(1) = 1
3 − 2*1
2 + 3 ≠ 0
W(−1) = (−1)
3 − 2*(−1)
2 + 3 = 0
znaleziony
możemy dzielić wielomian G(x) przez x + 1 (bo x=(−1) <−−−− dzielnik) dlatego x + 1 = 0)
x
2 − 3x + 3
______________________
x
3 − 2*x
2 + 3 : (x+1) i dzielimy tak jak w dziale wielomiany> dzielenie wielomianów
−x
3 − x
2
−−−−−−−−−−−−−−−
== −3x
2 + 3
3x
2 +3x
−−−−−−−−−−−−−−−
== 3x + 3
−3x − 3
−−−−−−−−−
== ==
Otrzymujemy już rozłożony wieloiamian w takim stopniu
5x[(x+1)(x
2 − 3x + 3)
i teraz tylko musimy rozłożyć
x
2 − 3x + 3
a = 1
b = −3
c = 3
jest to funkcja kwadratowa czyli liczymy delte pierwiastki
Δ = b
2 − 4ac = 9 − 12 nie wiem czy powinna być ujemna gdzies chyba strzeliłem gafe...
2 lip 18:03
Kuba: W(x) = x2 − 4x − 5
a = 1
b = −4
c = −5
Δ = b
2 − 4ac
Δ = (−4)
2 − [4*1*(−5)] = 16 + 20 = 36
√Δ =
√36 = 6
W(x) = (x+1)(x−5)
2 lip 18:09
Kuba: (x+2) (x−1) (6−x) = 0
To jest moim zdaniem rozwiązane
x + 2 = 0 x1 = (−2)
x − 1 = 0 x2 = (−1)
6 − x = 0 x3 = 6
2 lip 18:19
Bogdan:
Kubo, zapis: x3 − 2x2 + 3 : (x + 1) nie jest poprawny, powinno być:
(x3 − 2x2 + 3) : (x + 1).
Zdecydowanie łatwiej i szybciej takie dzielenie wykonuje się schematem Hornera.
| 1 −2 0 3
| + + +
| −1 3 −3
−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−
−1 | 1 −3 3 0
(x3 − 2x2 + 3) : (x + 1) = x2 − 3x + 3
2 lip 18:24
Kuba: aaa tak zapomniałem o tych nawiasach

a schematu Hornera nas nie nauczono ...
2 lip 20:25
Kuba: Bogdanie, a reszta jest dobrze?
2 lip 20:26
Ania: x4−x3−6x2
5 mar 16:43
Jerzy:
x2(x2 − x − 6) = x2(x − 3)(x + 2)
5 mar 16:48
Jerzy:
A dlaczego usunięto wpis @Goblin ?
5 mar 16:59
Eta:
Dubluje się z Twoim
5 mar 17:02
Jerzy:
Cześć
Eta
5 mar 17:03
Eta:
Hej
5 mar 17:05
5 mar 17:10
Mila:
Goblin, jeśli chodzi o wpisy które wymieniłeś 17:10,
to ja usuwałam, ale nie wiem dlaczego nie zniknęły z forum ,
natomiast nie "widziałam" ich, aby skutecznie usunąć.
Ktoś wniknął głębiej w forum i robi sobie żarty, szkoda, że na takim poziomie.
Pozdrawiam
5 mar 18:22
Goblin: Dobry wieczor. Pozdrawiam rowniez

Moj wpis nie byl obrazliwy .Jest wiele na tym forum postow gdzie wpisy sie dubluja nawet z 10
razy i nikt tego nie usuwa .
No ale skoro Pani
Eta uznala ze tak bedzie dobrze to niech tak bedzie .
Moze to nowa taka polityka forum .
5 mar 18:31