pierwszak: Najmniejszą liczba naturalną należącą do dziedziny funkcji f(x)=√6x−2 jest:
A. 0
B. 1
C. 6
D. 2
proszę o pomoc w rozwiązaniu
23 mar 23:12
Jack: policz dziedzinę, podpowiem: to co pod pierwiastkiem ma być niemniejsze od 0.
23 mar 23:14
23 mar 23:14
Nikka: D: 6x − 2 ≥ 0
rozwiąż nierówność i podaj najmniejszą liczbę naturalną z rozwiązania...
23 mar 23:14
pierwszak: czemu tam jest znak ≥?
23 mar 23:19
Em:
bo nie moze byc mniejsze od zera
23 mar 23:20
Nikka: z def. pierwiastka kwadratowego, wyrażenie pod pierwiastkiem może być dodatnie i równe zero,
nie może być ujemne bo nie ma liczby, która podniesiona do kwadratu byłaby ujemna...
23 mar 23:30
Bogdan:
Sformułowanie: "wyrażenie pod pierwiastkiem może być dodatnie i równe zero" nie jest
poprawne, żadna liczba nie jest dodatnia i jednocześnie równa zero (spójnik i oznacza
jednoczesność).
Należy powiedzieć: wyrażenie pod pierwiastkiem może być dodatnie lub równe zero,
a jeszcze lepiej: wyrażenie pod pierwiastkiem parzystego stopnia jest nieujemne.
24 mar 01:04
a: a najlepiej jak nie ma tam równe bo dziedzina nie moze byc równa 0
20 lut 22:48
krystek: @a?
20 lut 22:51
Aga1: a nie masz racji.
| | 1 | |
Gdyby f(x)= |
| to wówczas 6x−2>0 |
| | √6x−2 | |
20 lut 22:51
Bogdan:
Sformułowanie "dziedzina nie może być równa 0" nie jest poprawne.
Dziedzina nie jest przecież liczbą. Dziedzina jest zbiorem. W przypadku funkcji
f(x) = √wyrażenie(x) przyjmuje się założenie: wyrażenie(x) ≥ 0 dla x∊R.
20 lut 22:55
PIERDOLE MATURE BO NIC NIE UMI: JEBAC TĄ MATURE JEBANĄ
4 mar 17:56
studenciak: Poziom wypowiedzi chyba adekwatny do wiedzy
4 mar 18:02
Adamm: moim zdaniem to po prostu frustracja
4 mar 18:03
Jerzy:
No nie do ciebie chamie,ale dziedziną funkcji:f(x) = √−x + √x jest zbiór jednoelementowy: D
= {0}
4 mar 18:04
studenciak: frustracja na pewno sie przyczyniła
4 mar 18:08