dziwny bład
Kipic: rozwiaz nierownosc
√4−x2>x+2
Czy tak sie to rozwiazuje ?
D: 4−x2≥0 ⇒ −x2≥−4 ⇒ x≤2 lub x≤−2
x+2 =0
x=−2
w odpowiedziach jest x(−2,0) skad to 0 sie wzielo ?
8 lut 17:02
MQ: Żle:
D: 4−x2≥0 ⇒ x2≤4 ⇒ −2≤x≤2
8 lut 17:11
8 lut 17:11
Kipic: dzieki juz wszytsko jasne
8 lut 17:21
pigor: ... np tak :
4−x
2 ≥0 ⇔ |x|≤ 2 ⇔ −2≤ x≤ 2 , ale w x= ±2 widzę przez podstawienie, że
dana nierówność nie zachodzi, a więc jej rozwiązań szukam w przedziale
(−2;2), w którym także jej prawa strona jest dodatnia, zatem
√4−x2 >x+2 /
2 ⇔ 4−x
2 >x
2+4x+4 ⇔ 2x
2+4x< 0 ⇔ 2x(x+2) < 0 ⇔
⇔
−2< x<0 ⇔
x∊(−2;0) − szukany zbiór rozwiązań . ...
8 lut 17:33