rownanie
tech: Rozwiąż równanie:
x ≤
√4−x2
4−x
2≥0
x
2−4≤0
x∊<−2;2>
x
2≤|4−x
2|
x
2−|x
2+4| ≤ 0
x
2−x
2−4≤0
−4≤0
Odp. x∊<−2;2>
8 lut 16:35
ICSP: źle wstaw sobie x = 2
8 lut 16:37
tech: x2−|x2−4| ≤0
I: dla x∊(−∞; −2>u<2;+∞)
x2+x2−4≤0
x2−2≤0
(x−√2)(x+√2)≤0
czyli x∊<√−2;√2) , a to nie należy do x∊(−∞; −2>u<2;+∞)
czyli zbiór pusty?
II: dla x∊(−2;2)
x2−x2+4≤0
4≤0
sprzeczność
8 lut 16:48
ICSP: dla x = −2 działa
nadal źle
8 lut 16:49
ICSP: Muszę CI zrobić jeden przykładów bo widzę że kompletnie nie rozumiesz co to jest pierwiastek
8 lut 16:49
ICSP: x ≤ √4−x2
D : x ∊ <−2;2> − to jest oczywiste
teraz zauważam że aby podnieść do kwadratu muszę mieć dwie strony dodatnie albo dwie ujemne(w
drugim wypadku zmiana znaku). Z def. pierwiastek jest zawsze dodatni więc
1p x ∊ <−2;0) mam :
liczba ujemna < liczba dodatnia. Nierówność zawsze spełniona
2o x ∊ <0;2>
Obydwie strony są dodatnie wiec mogę podnieść do kwadratu
x2 ≤ 4 − x2 ⇒ x ∊ <−√2 ; √2>
więc z tego przypadku otrzymujemy :
x ∊ <0 ; √2>
Ostateczna odp to suma rozwiazań z dwóch przypadków :
x ∊ <−2 ; √2>
8 lut 16:52
Licealista:
błąd w pierwszej linijce

4−x
2≥0
−x2 +4≥0
Zmieniając kolejność pamiętaj o znakach.
8 lut 16:54
tech: i:
x2+x2−4≥0
(x−√2)(x+√2)≥0
czyli x∊(−∞;−√2>u<√2;+∞)
x∊<−2;−√2>u<√2;2>
II:
x2−x2+4≥0
4≥0
a więc x∊(−2;2)
Zmieniłem znak, ale coś jeszcze mi nie pasuje
8 lut 16:57
ICSP: masz już gotowe rozwiązanie. Przeanalizuj i nie popełniaj już głupich błędów

oraz dodam że :
√a2 = |a|
ale
(
√a)
2 = a bo a > 0 z def
nie myl tych dwóch pojęć.
8 lut 16:58
tech: Dzięki wielkie

Już ogarniam
8 lut 16:58