Rozwiąż nierówności i równania :
limiter: 1. 10x+6(3x+7)>70
2. |x+6|>3
3. 4x−(12+2x)=12
4. |x+8|=10
8 lut 15:47
Fixed: Czego nie rozumiesz?
w 1. i 3. wytarczy pozbyc sie nawiasow i przenoisz niewiadome na lewo a wiadome na prawo
w 2 i 4. korzystasz z wlasnosci wartosci bezwzglednej a jak nie wiesz jak to masz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1653.html
8 lut 16:08
limiter: 3(2x+3)−(2x+1)=−2
8 lut 16:09
8 lut 16:12
politechniczny: 4.x+8=10 lub x+8=−10x=3 x=−18 2.x+6>3 lub x+6<−3x>−3 lub
x<−9x∊(−∞,−9)∪(−3,∞)
8 lut 17:55
stilla sanguinis: 1. 10x+6(3x+7)>70
10x+18x+42>70
10x+18x>70−42
28x>28
x> 1
x∊(−∞,1)
8 lut 18:33
MQ: x>1 ⇒ x∊(1,+∞)
8 lut 18:35
stilla sanguinis: 2. |x+6|>3
rozpatrujemy 2 przypadki
x+6>3 v x+6<−3
x>−3 v x<−9
x∊(−∞,−9) u (−3, +∞)
8 lut 18:39
stilla sanguinis: 3. 4x−(12+2x)=12
4x−12−2x=12
4x−2x=12+12
2x= 24
x=12
x∊{12}
8 lut 18:41