...
Pomocy: Bok rombu ma długość 17 , a jego dłuższa przekątna 30 . Oblicz pole rombu. ?
8 lut 11:24
Pomocy: Proszę o wyjasnienie
8 lut 11:28
aska: Jeżeli dłuższa przekątna wynosi 30 to jej połowa =15
Liczysz długość drugiej przekątnej z twierdzenia Pitagorasa
a2+152=172
a2+225=289
a2=64
a=8
Druga przekątna= 8*2=16
8 lut 11:38
krystek:

I z Tw Pitagorasa liczysz.
8 lut 11:44
Edyta PK:
https://matematykaszkolna.pl/strona/866.html
na tej stronie znajdziesz rysunek, jak dzielą się przekątne w rombie
korzystając z twierdzenia Pitagorasa mamy
y
2+x
2=a
2
x=(1/2) *30=15
a=17
y
2=289−225=64
y=8
przekątna krótsza równa się e=2*y stąd e=16
dłuższa przekątna równa się f=30
korzystając ze wzoru
P=(e*f)/2
P=(16*30)/2
P=480/2=240
8 lut 11:45
Pomocy: Pole =30*16/2
P=240 czy dobrze?
8 lut 11:51
Pomocy: jednak dobrze zrobiłam ... dziekuje za pomoc

pozdrawiam
8 lut 11:52
krystek: A co trudnego ,że pytasz?
8 lut 11:52