Wyznacz Przedziały
Dunaj: Wyznacz Przedziały monotoniczności funckji f(x)=−2x
2+20x−30.
To się z delty liczy czy jak?
8 lut 11:19
PW: Delta do wyliczenia pierwszej współrzędnej x0 wierzchołka nie jest potrzebna. Funkcja jest
monotoniczna na przedziałach (−∞,x0) i (x0,∞) − na pierwszym rosnąca, na drugim malejąca.
Dobrze jest robić rysunki dla ilustracji rozwiązania.
8 lut 11:50
8 lut 12:02
Dunaj: przecież za każdy podstawiony inny x np −3,5,384 to mi wyjdzie inny przedział... nie
rozumiem...
8 lut 13:45
8 lut 13:51
Mila:

Wykresem funkcji kwadratowej jest parabola, w zależności od a jest skierowana do góry lub w
dół.
Zmiana monotoniczności występuje od wierzchołka.
y=−2x
2+20x−30. zielona
y=x
2+6x+8 różowa
8 lut 13:54