Pomoc w zadaniach!
Bomba: Obliczyć granicę nie stosując reg. D'Hospitala
− limx−>o(√2−√1+cosx)/sin2x
− limx−>oo(√32n+3n+2−√9n+2*3n)
Obliczyć na podstawie definicji pochodną funkcji f(x)=ex w punkcie x0=1
Obliczyć pochodne funkcji
f(x)=(√x+sin2x)ascsin2x
f(x)=(xe−x)/(ln(x2+1))
Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie na "chłopski rozum" co i jak trzeba zrobić
8 lut 08:03
Edyta PK:
czy poprawnie zapisałaś tą funkcję? na pewno jest tam do potęgi a, czy powinno być tak
f(x)=(√x+sin2x)arcsin2x
8 lut 08:48
Bomba: pomyłka. potęgą jest arcsin2x
8 lut 08:52
Dunaj: jak ja to widzę to mi się słabo robi ^^
8 lut 08:54
Edyta PK: f(x)=(√x+sin2x)arcsin2x
f'(x)=(√x+sin2x)' * arcsin2x + (√x+sin2x) * (arcsin2x)'
f(x)'=((√x)'+(sin2x)') * arcsin2x + (√x+sin2x) * (1/√1−(2x)2)*(2x)'
f(x)'=((1/2√x)+2cos2x) * arcsin2x + (√x+sin2x) * 2(1/p{1−(2x)2)
8 lut 08:58
Edyta PK: arcsin2x jest potęgą?, to inaczej
zaraz spróbuję
jeszcze tylko się upewnię, tam jest na pewno 2x, a nie dwójka to jeszcze dodatkowa potęga
arcsinx, bo też będzie inaczej, żebym nie robiła na próżno
8 lut 09:01
Bomba: na 100% jest w potędze arcsin2x
8 lut 09:02
Edyta PK:
f(x)=(√x+sin2x)arcsin2x
f(x)=(√x+sin2x)arcsin2x
która wersja to twoje zadanie?
8 lut 09:04
Bomba: pierwsza wersja
8 lut 09:04
Edyta PK:
nie jestem pewna, czy tak można zrobić z taką potęgą
skorzystałam ze wzoru (xn)'=nxn−1
f(x)=(√x+sin2x)arcsin2x
f(x)'=arcsin2x * (√x+sin2x)arcsin(2x) −1 * (√x+sin2x)'
f(x)'=arcsin2x * (√x+sin2x)arcsin(2x) −1 * (1/2√x+2cos2x)
nie jestem też pewna, czy trzeba wsiąść jeszcze pochodną potęgi, jeśli tak, to będzie jak
poniżej
f(x)=(√x+sin2x)arcsin2x
f(x)'=arcsin2x * (√x+sin2x)arcsin(2x) −1 * (√x+sin2x)' * (arcsin2x)'
f(x)'=arcsin2x * (√x+sin2x)arcsin(2x) −1 * (1/2√x+2cos2x) *2(1/√1−(2x)2)
8 lut 09:21
Bomba: dziekuje. a napisałabyś jeszcze jakiego wzoru użyłaś do przekształcenia sin w cos?
8 lut 09:27
Edyta PK:
f(x)=(xe−x)/ln(x2+1)
f(x)'=[(xe−x)' * ln(x2+1) − (xe−x) * (ln(x2+1))'] / [(ln(x2+1))2]
f(x)'=[(x' * e−x + x * (e−x)') * ln(x2+1) − (xe−x) * (2x/(x2+1))] / [(ln(x2+1))2]
f(x)'=[(e−x − xe−x) * ln(x2+1) − (2x2e−x/(x2+1)] / [(ln(x2+1))2]
8 lut 09:36
8 lut 09:38
Edyta PK:
w drugim przykładzie korzystasz ze wzoru na pochodną ilorazu (f/g)'
8 lut 09:40
Bomba: te zadania nie są do końca rozwiązane czy mi się źle wydaje.
8 lut 09:49
Edyta PK:
pochodne są obliczone, teraz możesz przekształcić do innej postaci wyciągając wspólny element
przed nawias np. e−x
f(x)'=[e−x((1−x)*ln(x2+1)−(2x2/(x2+1)]/[ln2(x2+1)]
jeśli chcesz możesz jeszcze sprowadzić do wspólnego mianownika ułamek z licznika i dalej robić
przekształcenia, żeby otrzymać prostszą postać
8 lut 10:01