promien okregu wpisanego
Dominik: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą rosnący ciąg arytmetyczny. Wykaż, że jego różnicą
jest długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
a, b, c − boki trojkata, gdzie c to przeciwprostokatna
| ⎧ | a2 + b2 = c2 | |
| ⎨ | 2b = a + c ⇒ c = 2b − a |
|
| ⎩ | r=(a + b − c)2 | |
| | 4 | | 1 | |
a2 + b2 = 4b2 + a2 − 4ab ⇒ 3b2 − 4ab = 0 ⇒ b(3b − 4a) = 0 ⇒ b = |
| a = a + |
| a, |
| | 3 | | 3 | |
cnw
i teraz pytanie: czy taki dowod ujdzie? wzoru na promien okregu raczej wyprowadzac nie musze,
bo jest w tablicach maturalnych.
7 lut 23:48
Ajtek:
Wg mnie jest ok.
Tylko zaznacz że a,b,c >0.
8 lut 00:05
Dominik: ze a, b, c > 0 to chyba jasne, bo tworza trojkat, a nie punkt.

ale racja, to powinno byc w
zalozeniach.
8 lut 00:07
Eta:

Można też tak:
a>0 i a>r , r −− różnica ciągu arytmetycznego a−r, a, a+r
z tw. Pitagorasa
(a+r)
2= (a−r)
2+a
2 ⇒ a(a−4r)=0 ⇒ a= 4r
to boki mają długości : 3r, 4r,5r
R −− długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
c.n.u
8 lut 00:13
Dominik: dzieki Eta! bardziej przejrzyste.
8 lut 00:19
Eta:

Jeszcze dopisać r>0 bo ciąg rosnący
8 lut 00:21
Ajtek:
Eta rozwalasz mnie jak zawsze

.
Żeby nie było braku kultury, witałem się w tym wątku
185487
8 lut 00:22
Eta:
Witam
Ajtek
8 lut 00:27