Udowodnij, że √3−2√2 − √2 dają liczbę całkowitą
Michal: Mam udowodnić, że √3−2√2 − √2 daje liczbę całkowtią
7 lut 18:49
ogipierogi: nie zmieniaj nicku, i nie powtarzaj tematu...
7 lut 18:51
Michal: przepraszam, ale w poprzednim nie napisalem calego zadania
7 lut 18:52
PW: Teraz pewnie tez nie, bo to nieprawda.
7 lut 19:03
7 lut 19:07
PW:
1,41<
√2<1,42
2,82<2
√2<2,84
−2,84<−2
√2<−2,82
3−2,84<3−2
√2<3−2,82
0,16<3−2
√2<0,18
√0,16<
√3−2√2<
√0,18
√0,16−
√2<
√3−2√2−
√2<
√0,18−
√2
| | 4 | | √18 | |
|
| −√2<√3−2√2−√2< |
| −√2 |
| | 10 | | 10 | |
| | 4 | | 5 | |
|
| −√2<√3−2√2−√2< |
| −√2 |
| | 10 | | 10 | |
| | 4 | | 4,25 | |
|
| −1,42<√3−2√2−√2< |
| −1,41 |
| | 10 | | 10 | |
Sprawdz, moze sie myle w tych oszacowaniach, bo jesli nie, to
−1,02<
√3−2√2−
√2<−0,985
Moze to byc zatem liczba −1 (dalem sie nabrac). Teraz mam inne bojowe zadania, po 22:00 napisze
reszte.
7 lut 20:06
pigor: ... np. tak :
√3−2√2−√2= √2−2√2+1−
√2=
√(√2−1)2−
√2=
= |
√2−1|−
√2=
√2−1−
√2=
−1 , a więc ...
7 lut 20:21
Eta:
(1−√2)2= 1−2√2+2= 3−2√2
√a2= |a|
to √3−2√2−√2=√(1−√2)2−√2= |1−√2|−√2 = −1+√2−√2= −1 € C
7 lut 20:23
PW: No i nie pozwolili mi się zrehabilitować.
Eta i
pigor, dziękuję, miałem zaćmienie
spowodowane marudzeniem domowników (dobrze jest na kogoś zgonić).
Teraz miałem napisać, że skoro jedyną możliwością jest
√3−2√2−
√2 = −1,
to znaczy
√3−2√2=
√2−1,
dowód staje się banalny − wystarczy podnieść te liczby dodatnie do kwadratu, ale cóż ...

A co się naszacowałem, to ... robota głupiego lubi.
7 lut 22:14
Rafi: Kurde.. Tak od czasu do czasu tu zaglądam i jestem pod wrażeniem Ety.
W tym roku zdajesz maturkę ?

Ciekawy sposób na rozwiązanie, ale ja bym nie wpadł na taki sposób.. szczerze mowiac..
7 lut 22:32
PW: Eta:

Chyba nawet rozszerzoną (w nieskończoność).
7 lut 22:52
Ajtek:
Witam Eta, PW.
PW nie wiesz tego, ponieważ wiedzieć nie możesz, Eta gimnazjum dopiero kończy...
7 lut 22:55
Eta:
8 lut 00:26
Ajtek:

. Jak poszukamy głębiej na forum, to dowiemy się kto korki Tobie daje

.
8 lut 00:45