Prawdopodobieństwo
monofonia: Rzucamy 180 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że liczba 6 zostanie wyrzucona
od 35 do 40 razy?
29 cze 09:22
.: n=180
k=35
np.
p=1/35
q=1−1/35=34/35
P180(35)=(180)*(1/35)2*(34/35)180−35=
35
29 cze 12:47
monofonia: Czy to jest napewno dobrze?
29 cze 13:28
Jakub: Robisz to ze schematu Bernoulliego opisanego tutaj
1025.
p =
16 − prawdopodobieństwo wyrzucenia szóstki
q = 1−
16 =
56 − prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
Prawdopodobieństwo wyrzucenia 35 razy szóstki w 180 próbach:
| | | | 1 | | 5 | |
P180(35) = | *( |
| )35*( |
| )180−35 = policz |
| | | 6 | | 6 | |
Analogicznie policzysz prawdopodobieństwo wyrzucenia 36 razy szóstki, 37 razy szóstki, 38 razy
szóstki, 39 razy szóstki, 40 razy szóstki.
Dodaj te prawdopodobieństwa i masz wynik.
29 cze 13:37