matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
styczna do wykresu funkcji
oreo:
1
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f (x)=sinx równoległej do prostej y=
x +3
2
Najlepiej jakby ktoś krok po kroku mi wyjaśnił
6 lut 20:53
Trivial:
Wyprowadzenie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/185077.html
Równanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie (x
0
,y
0
) = (x
0
,f(x
0
)) y−y
0
= f'(x
0
)(x−x
0
).
1
Dodatkowo ma być równoległe do prostej y =
x + 3 czyli
2
1
f'(x
0
) =
← stąd wyliczysz x
0
.
2
6 lut 21:14
oreo:
dzięki
6 lut 21:19