ciągi
bar80: 1) udowodnij, że jeżeli cztery liczby dodatnie a,b,c,d są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego, to a+d≥b+c
2)znajdź wzór na sumę Sn(x) = 1+ 2x + 3x2 + 4x3 +...+nxn−1
6 lut 17:48
bar80: wie ktoś?
6 lut 17:59
6 lut 18:05
bar80: ⇒→⇒→⇒→⇒→⇒→⇒→⇒→⇒→⇒→⇒→⇒→⇒→
6 lut 18:20
Bogdan:
a
1 = a> 0, a
2 = aq>0, a
3 = aq
2>0, a
4 = aq
3>0, q>0
| a1 + a4 | | a + aq3 | | a(1 + q3) | |
| = |
| = |
| = |
| a2 + a3 | | aq + aq2 | | aq(1 + q) | |
| | (1 + q)(1 + q + q2) | | 1 + q + q2 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| + 1 + q ≥ 1 |
| | q(1 + q) | | q | | q | |
| | a1 + a4 | |
Stąd |
| ≥ 1 ⇒ a1 + a4 ≥ a2 + a3 |
| | a2 + a3 | |
6 lut 18:31
Skipper:
a+aq
3≥aq+aq
2
a(1+q
3)≥a(q+q
2) skoro liczby a,b,c,d ... a więc i q są dodatnie to:
q
3+1≥q(q+1)
(q+1)(q
2−q+1)≥q(q+1)
q
2−q+1≥q
(q−1)
2≥0 i wszystko jasne−
6 lut 18:36
bar80: spoko a to 2gie?
6 lut 19:27
bar80: znajdź wzór na sumę Sn(x) = 1+ 2x + 3x2 + 4x3 +...+nxn−1
6 lut 19:31
6 lut 19:38
bar80: jak się do tego zabrać?
6 lut 19:57
wisia: zaraz ci piotrek rozwiąże, bo już wraca z kosza
6 lut 19:58
bar80: seba już wydzwaniał bym ci nie przeszkadzał − na serio tak źle?
6 lut 19:59
6 lut 20:17
bar80: thx very much
6 lut 20:32
wisia: bo seba jest głupi
6 lut 20:34
bar80: heh spoko
6 lut 20:34
bar80: z deka coś mi padło jedno zadanie wcześniejsze bo nie ogarnąłem:
udowodnić, że jeżeli liczby a
1 , a
2 , ..., a
n , gdzie n≥2 tworzą ciag arytmetyczny i żadna
| | 1 | | 1 | | 1 | | n−1 | |
z nich nie jest zerem, to |
| + |
| +....+ |
| = |
| |
| | a1a2 | | a2a3 | | an−1an | | a1an | |
6 lut 20:37
bar80: 
6 lut 20:46
pigor: ... ,

no to może jeszcze np. tak : niech x≠1, to
Sn(x)= 1+2x+3x
2 + 4x
3+...+nx
n−1 /*x i
xSn(x)=x+2x
2+3x
3 + 4x
4+...+nx
n i
/−, czyli odejmując stronami (od 2−giej 1−szą) te równości, po redukcji :
| | xn−1 | |
⇒ (x−1)Sn(x)= −(1+x+x2+x3+...+xn−1)+nxn ⇔ (x−1)Sn(x)= − |
| +nxn /:(x−1) ⇒ |
| | x−1 | |
| | xn−1 | | nxn | | −xn+1+nxn(x−1) | |
⇒ Sn= − |
| + |
| ⇔ Sn= |
| ⇔ |
| | (x−1)2 | | x−1 | | (x−1)2 | |
| | −xn+1+nxn+1−nxn | | nxn+1−(n+1)xn+1 | |
⇔ Sn= |
| ⇔ Sn= |
| . ... |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
6 lut 20:59
bar80: oki spoko
6 lut 21:02
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Zauważ,że |
| = |
| − |
| , dla n≠0 |
| | n(n+1) | | n | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to: |
| = |
| * |
| − |
| * |
| |
| | a1*a2 | | r | | a1 | | r | | a2 | |
bo:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | a2− a1 | |
|
| = |
| ( |
| )− |
| = |
| * |
| = |
| | a1*a2 | | r | | a1 | | a2 | | r | | a1*a2 | |
| | 1 | | a1+r−a1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | r | | a1*a2 | | a1*a2 | |
i teraz już z górki
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L= |
| * |
| − |
| * |
| + |
| * |
| − |
| * |
| +...... |
| | r | | a1 | | r | | a2 | | r | | a2 | | r | | a3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
+ |
| * |
| − |
| * |
| =............. |
| ( |
| − |
| = |
| | r | | an−1 | | r | | an | | r | | a1 | | an | |
| | 1 | | a1+(n−1)*r−a1 | | n−1 | |
= |
| * |
| = |
| = P |
| | r | | a1*an | | a1an | |
6 lut 21:17
pigor: ... ,a więc to ostatnie : z definicji ciągu arytmetycznego (a
n) w którym różnica r , to :
r= a
2−a
1= a
3−a
2= ... = a
n−a
n−1 >0 , a więc
| 1 | | r | | 1 | | a2−a1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = ( |
| − |
| )* |
| , |
| a1a2 | | a1a2 | | r | | a1a2 | | r | | a1 | | a2 | | r | |
| 1 | | r | | 1 | | a3−a2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = ( |
| − |
| )* |
| , |
| a2a3 | | a2a3 | | r | | a2a3 | | r | | a2 | | a3 | | r | |
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = ......................... = ( |
| − |
| )* |
| , |
| an−1an | | an−1 | | an | | r | |
i to wszystko /+, czyli dodając stronami po redukcji :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| = ( |
| − |
| )* |
| = |
| a1a2 | | a2a3 | | an−1an | | a1 | | an | | r | |
| | an−a1 | | 1 | | a1+(n−1)r−a1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | a1an | | r | | a1an | | r | |
| | (n−1)r | | 1 | | n−1 | |
= |
| * |
| = |
| c.n.w. . ...  |
| | a1an | | r | | a1an | |
6 lut 21:27
Eta:
6 lut 21:28
Mila: Studia czy LO?
6 lut 23:35